Je unieke leiderschapsstijl ontwikkelen

Op het gebied van leiderschapsontwikkeling heerst vaak de misvatting dat je, om een effectieve leider te zijn, de stijl van prominente figuren uit het bedrijfsleven moet imiteren. De ware essentie van leiderschap ligt echter niet in het kopiëren van de aanpak van iemand anders, maar in het cultiveren van je eigen unieke stijl die aansluit bij je waarden en voortbouwt op je bestaande sterke punten. In deze blogpost verkennen we het idee van het ontwikkelen van je leiderschapsidentiteit en hoe je deze reis kunt beginnen met een 360-assessment tool genaamd de Reflected Best Self.
Foto door Mohamed Nohassi op Unsplash

De valkuil van imitatie

Veel aspirant-leiders trappen in de val door te proberen de succesverhalen van bekende leiders te kopiëren. Hoewel het nuttig is om inspiratie te putten uit verwezenlijkte figuren, is het cruciaal om te onthouden dat wat werkt voor de ene leider niet noodzakelijk werkt voor de andere. De leiderschapsstijl van iemand anders kopiëren leidt vaak tot inauthenticiteit, het loskoppelen van je team en de kans op mislukking.

Je leiderschapsstijl - een weerspiegeling van je waarden

Je leiderschapsstijl moet niet alleen een weerspiegeling zijn van je vaardigheden, maar ook van je kernwaarden, overtuigingen en principes. Het moet resoneren met wie je bent als persoon. Door je leiderschap af te stemmen op je persoonlijke waarden, kun je leiden met authenticiteit en overtuiging, wat op zijn beurt vertrouwen en respect oplevert van je team.

Je waarden zijn het kompas dat je acties, beslissingen en interacties als leider stuurt. Als je handelt in overeenstemming met je persoonlijke waarden, ervaar je een gevoel van voldoening en doelgerichtheid. Als je echter afwijkt van deze waarden, kun je in de problemen komen en in extreme gevallen op weg zijn naar een burn-out.

Twintig jaar geleden had ik een persoonlijke ervaring die het belang van het afstemmen van leiderschap op persoonlijke waarden levendig illustreerde. In die tijd was ik per ongeluk van mijn eigen waarden afgeweken in een poging om de verwachte managementstijl in mijn bedrijf na te bootsen. Het resultaat was een groeiend gevoel van dissonantie en onrust in mij. Het werd steeds duidelijker dat het onhoudbaar was om leiding te geven op een manier die niet strookte met mijn waarden.

Deze reis, waarbij ik niet in overeenstemming was met mijn waarden, leidde tot een burn-out. Ik was constant gestrest, angstig en voelde me niet verbonden met mijn team. Het werd duidelijk dat ik deze façade niet lang kon volhouden zonder nadelige gevolgen voor mijn welzijn en leiderschapseffectiviteit.

Bouwen op je eigen sterke punten

In plaats van te proberen jezelf helemaal om te vormen tot leider, is het effectiever om voort te bouwen op je bestaande sterke punten. Identificeer wat je al goed doet als leider en concentreer je op het verbeteren van die eigenschappen. Dit verhoogt niet alleen je effectiviteit, maar behoudt ook je authenticiteit.

Een waardevol hulpmiddel op deze reis is de Reflected Best Self oefening, een 360-graden assessment waarmee je een uitgebreid inzicht krijgt in je leiderschapsvaardigheden. Deze oefening stelt je in staat om feedback te verzamelen van collega's en ondergeschikten, wat licht werpt op je sterke punten en gebieden die voor verbetering vatbaar zijn.

Ontvang onze Reflected Best Self-oefengids

Vul het formulier hierboven in en begin aan de reis om uw unieke leiderschapsstijl te ontdekken. Deze gids geeft je stap-voor-stap instructies over hoe je de oefening uitvoert en de resultaten interpreteert.

De kracht van waardengedreven leiderschap

Door de verbinding met mijn waarden kon ik mijn positie als leider weer innemen. Het was een keerpunt in mijn carrière. Ik begon leiding te geven op een manier die authentiek en trouw aan mezelf voelde. Deze verandering bracht niet alleen een gevoel van doelgerichtheid en voldoening, maar versterkte ook mijn relatie met mijn team en verbeterde mijn leiderschapsresultaten.

Je leiderschapsidentiteit vormgeven

Denk er bij je zoektocht naar effectief leiderschap aan dat imitatie niet de weg naar succes is. Het ontwikkelen van uw unieke leiderschapsstijl, verankerd in uw waarden en versterkt door uw bestaande sterke punten, is de sleutel. Gebruik de oefening Reflected Best Self als uitgangspunt om inzicht te krijgen in je leiderschapsvaardigheden en een leiderschapsstijl te ontwikkelen die uniek is voor jou. Uw authenticiteit als leider zal niet alleen u ten goede komen, maar ook degenen die u leidt inspireren en motiveren.

Tot slot moet je onthouden dat je leiderschapsstijl altijd in overeenstemming moet zijn met je persoonlijke waarden. Afwijken van je waarden kan leiden tot onrust en burn-out, zoals mijn persoonlijke ervaring van twintig jaar geleden aantoonde. Omarm je waarden, bouw voort op je sterke punten en gebruik hulpmiddelen zoals de Reflected Best Self oefening om een leiderschapsstijl te ontwikkelen die uniek is voor jou, authentiek en duurzaam.

Delen:

Meer berichten

Steve Gale on unsplash.com

Me-dership is not Leadership Either – A Critical Lens on Idealised Leadership

In the realm of leadership, there’s a subtle transformation happening, one that often goes unnoticed – the rise of ‘Me-dership.’ This phenomenon sees leadership language being co-opted to serve personal interests. ‘Me-dership’ involves humble-bragging and self-serving claims of modesty. Join me in exploring how this shift challenges the essence of leadership, as we uncover the complexities of this increasingly prevalent trend in our workplaces.

Read More "
Praten als leiderschapskunst

Management is geen leiderschap

Management is geen synoniem voor leiderschap. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, omvatten ze fundamenteel verschillende benaderingen om organisaties te leiden. In de steeds veranderende wereld van vandaag is het onderscheid tussen management en leiderschap van het grootste belang, net als het vermogen van een manager om leiderschap te bieden. Laten we ons eens verdiepen in de belangrijkste verschillen en begrijpen waarom managers in dit dynamische landschap leiderschapskwaliteiten moeten omarmen om te gedijen.

Read More "

We kunnen meedenken
over hoe we kunnen helpen!

Vind je onze artikelen leuk? Nog beter, je kunt ons persoonlijk spreken! Neem contact met ons op zodat we iets kunnen plannen!