De kunst van het doelen stellen beheersen met OKR

Het stellen van doelen is een integraal onderdeel van de successtrategie van elke organisatie. Een methode die recent aan populariteit heeft gewonnen is de OKR-methodologie.

Het stellen van doelen is een integraal onderdeel van de successtrategie van elke organisatie. Een methode die onlangs aan populariteit heeft gewonnen is de OKR-methodologie. OKR, een acroniem voor Objectives and Key Results, is een innovatieve benadering van het stellen van doelen die experimenteel en gegevensgestuurd is en zich richt op waarde die verder gaat dan alleen leveringen en winst. Het is een organische methode die groei aanmoedigt en een cultuur van continu leren en strategisch denken op de werkplek voedt.

Overzicht van OKR

OKR, of Objectives and Key Results, is een systeem voor het stellen van doelen dat werknemers afstemt op en betrekt bij meetbare doelen. Het is een eenvoudig hulpmiddel dat een ritme van afstemming en betrokkenheid creëert rond kwantificeerbare en tijdgebonden doelstellingen. De OKR-methodologie is overgenomen door tal van organisaties, waaronder techgiganten als Google en Intel, om een cultuur van samenwerking, zelfverbetering en continu leren te bevorderen.

"OKR is een eenvoudig en snel proces dat het perspectief en de creativiteit van elk team stimuleert. OKR is niet alleen voor techbedrijven. Traditionele bedrijven zoals Walmart, Target, ING Bank, enz. hebben deze methodologie ook omarmd. De kernfilosofie van OKR is het hebben van ambitieuze doelen en de sleutel tot het bereiken van deze doelen is de afstemming van de inspanningen van elk teamlid op deze gedeelde doelstellingen.

OKR begrijpen: de basis

De OKR-methodologie werd ontwikkeld door Andy Grove bij Intel en later gepopulariseerd door durfkapitalist John Doerr, die het introduceerde bij Google. Het is een eenvoudig maar robuust raamwerk dat bestaat uit twee hoofdcomponenten: Doelstellingen en Belangrijkste Resultaten.

Doelstellingen zijn kwalitatieve beschrijvingen van wat je wilt bereiken. Ze moeten kort, inspirerend en boeiend zijn. Een doelstelling moet het team motiveren en uitdagen.

Belangrijkste resultatenAan de andere kant zijn dit een aantal meetgegevens die je vooruitgang in de richting van de doelstelling meten. Voor elke doelstelling moet je een set van 2 tot 5 belangrijke resultaten hebben. Deze moeten kwantitatief en meetbaar zijn.

"Als het geen getal heeft, is het geen Key Result." - Marissa Mayer, voormalig Vice President van Google.Een voorbeeld van een Objective zou kunnen zijn "Create an Awesome Customer Experience". De belangrijkste resultaten voor deze doelstelling zouden kunnen zijn:

 1. Verlaag de gemiddelde reactietijd van klantenondersteuning van X naar Y
 2. Klantbehoud verhogen van X naar Y
 3. Klanttevredenheidsscore (CSAT) verbeteren van X naar Y

Uniekheid van OKR

OKR is geen rigide raamwerk, maar biedt eerder een flexibele aanpak voor het stellen van doelen. Er zijn enkele kernconcepten die het unieke karakter van de OKR-methodologie bepalen.

Agile Doelen

In tegenstelling tot traditionele planningsmethoden gebruikt OKR een agile benadering. Het gebruikt kortere doelcycli, waardoor bedrijven zich snel kunnen aanpassen en kunnen reageren op veranderingen.

Eenvoud

OKR is eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Het proces om doelen te stellen met OKR is licht en vermindert de tijd die nodig is om doelen te stellen aanzienlijk.

Transparantie

OKR's zijn openbaar binnen de organisatie, wat een cultuur van transparantie bevordert. Iedereen heeft toegang tot de OKR's van anderen, wat helpt om organisatorische afstemming te creëren.

Geneste cadans

OKR erkent dat strategische en tactische doelstellingen een verschillend tempo hebben. Daarom gebruikt het verschillende ritmes:

 1. Een strategische cadans voor OKR's op hoog niveau en voor de langere termijn voor het bedrijf (meestal jaarlijks).
 2. Een tactische cadans met OKR's op kortere termijn voor de afdelingen en teams (meestal elk kwartaal).
 3. Een operationele cadans voor het bijhouden van OKR-resultaten en initiatieven (meestal wekelijks).

Bidirectionele doelen stellen

OKR gebruikt een marktgebaseerde benadering die zowel bottom-up als top-down is. Het bedrijf bepaalt de strategische OKR's en elk team stelt zijn eigen tactische OKR's op die afgestemd zijn op zijn strategie. Meestal wordt ongeveer 60% van de OKR's bottom-up vastgesteld in overeenstemming met de managers, waardoor de betrokkenheid bij en het begrip van de strategie worden verbeterd.

Ambitieuze doelen

OKR is gericht op gedurfde, ambitieuze doelen. De filosofie achter OKR is dat als het bedrijf altijd 100% van zijn doelen haalt, ze te gemakkelijk zijn. Ambitieuze doelen staan bekend als stretchdoelen; meestal moeten ze gemiddeld slechts 60-70% halen.

Beloningen ontkoppelen

Het is cruciaal om OKR's te scheiden van compensatie en promoties. Werknemers moeten weten dat ze geen geld verliezen als ze ambitieuze doelen stellen. OKR is een kader voor het stellen van doelen, geen hulpmiddel voor het evalueren van werknemers.

OKR implementeren

OKR invoeren is een reis, geen eenmalige gebeurtenis. Het is een culturele transformatie die niet van de ene op de andere dag plaatsvindt. Door een goed doordachte strategie te implementeren, is het haalbaar om de dynamiek van het bedrijf binnen een paar maanden aan te passen en de teamafstemming en betrokkenheid te bevorderen.

Veelvoorkomende fouten en tips voor het schrijven van goede OKR's

Bij het implementeren van OKR's zijn er veelgemaakte fouten die je moet vermijden en tips die je moet volgen om goede OKR's te schrijven.

Veelgemaakte fouten

 1. OKR gebruiken als takenlijst.
 2. Te veel OKR's instellen.
 3. Je OKR's niet op elkaar afstemmen.
 4. "Stel het in en vergeet het."

Tips voor het schrijven van goede OKR's

Voor doelstellingen:

 • Ze moeten eenvoudig, kort en gemakkelijk te onthouden zijn.
 • Ze mogen niet saai zijn.

Voor belangrijke resultaten:

 • Scheid statistieken van initiatieven.
 • Stel er een paar in. Meestal tussen 2 en 5 per doelstelling.

Met de OKR Met deze methodologie kunnen organisaties ambitieuze doelen stellen, vooruitgang meten en een cultuur van transparantie en continu leren bevorderen. Het is een eenvoudig, flexibel en krachtig hulpmiddel voor het stimuleren van groei en succes in het moderne bedrijfslandschap.

Delen:

Meer berichten

Steve Gale on unsplash.com

Me-dership is not Leadership Either – A Critical Lens on Idealised Leadership

In the realm of leadership, there’s a subtle transformation happening, one that often goes unnoticed – the rise of ‘Me-dership.’ This phenomenon sees leadership language being co-opted to serve personal interests. ‘Me-dership’ involves humble-bragging and self-serving claims of modesty. Join me in exploring how this shift challenges the essence of leadership, as we uncover the complexities of this increasingly prevalent trend in our workplaces.

Read More "
Praten als leiderschapskunst

Management is geen leiderschap

Management is geen synoniem voor leiderschap. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, omvatten ze fundamenteel verschillende benaderingen om organisaties te leiden. In de steeds veranderende wereld van vandaag is het onderscheid tussen management en leiderschap van het grootste belang, net als het vermogen van een manager om leiderschap te bieden. Laten we ons eens verdiepen in de belangrijkste verschillen en begrijpen waarom managers in dit dynamische landschap leiderschapskwaliteiten moeten omarmen om te gedijen.

Read More "
Foto door Mohamed Nohassi op Unsplash

Je unieke leiderschapsstijl ontwikkelen

Op het gebied van leiderschapsontwikkeling heerst vaak de misvatting dat je, om een effectieve leider te zijn, de stijl van prominente figuren uit het bedrijfsleven moet imiteren. De ware essentie van leiderschap ligt echter niet in het kopiëren van de aanpak van iemand anders, maar in het cultiveren van je eigen unieke stijl die aansluit bij je waarden en voortbouwt op je bestaande sterke punten. In deze blogpost verkennen we het idee van het ontwikkelen van je leiderschapsidentiteit en hoe je deze reis kunt beginnen met een 360-assessment tool genaamd de Reflected Best Self.

Read More "

We kunnen meedenken
over hoe we kunnen helpen!

Vind je onze artikelen leuk? Nog beter, je kunt ons persoonlijk spreken! Neem contact met ons op zodat we iets kunnen plannen!