Mastering Agile Coaching

Niet iedereen die zichzelf beschouwt als Agile Coaches heeft een certificering op dit gebied. dit zou de reputatie van Agile Coaches kunnen schaden.
Foto door Brian Axel

Volgens de staat Agile Coaching Verslag 2021 slechts 19% van de mensen die zichzelf als Agile Coaches beschouwen, heeft een certificering op masterniveau op dit gebied. Wij geloven niet dat je blindelings de competenties van mensen kunt beoordelen op basis van hun verzameling badges, maar we denken dat er een zekere waarheid schuilt in de cijfers. We zien het als een potentieel risico om de reputatie van het beroep van Agile Coaching te beschadigen als de aantallen zo laag zijn als aangegeven.

Wat is er nodig om een meester Agile coach te zijn?

We denken dat je allereerst je Agile basis op orde moet hebben. Je moet weten waar Agile vandaan komt; je moet de waarden en principes leven; je moet de verschillende frameworks en practices kennen en je moet de persoonlijke ervaringen hebben van het zelf jarenlang beoefenen. Je moet je handen een tijdje op de kookplaten hebben gehad en weten hoe het voelt en ruikt.

Een ander belangrijk punt is dat je je bewust bent van het feit dat je persoonlijke ervaringen en opvattingen niet direct van toepassing zijn op de context van degenen die je coacht. Vaak worden Agile coaches voor een beperkte tijd ingehuurd om een organisatie te helpen bij het implementeren van agile benaderingen. Er is geen kans dat je in deze korte tijd een diepgaand inzicht krijgt in de dynamiek van de organisatie. Je moet vertrouwen op de leden in de organisatie en naar onze mening dien je hen het beste door hen in staat te stellen de verandering te managen. Met andere woorden, ontgrendel hun potentieel om te slagen met Agile.

Dit is waar Systemisch coachen om de hoek komt kijken. Onze ervaring is dat de cliënten van Agile coaches er veel baat bij hebben als hun coach vaardig is in professionele coachingstechnieken, omdat dit hen in staat stelt eigenaarschap te nemen en te handelen tijdens de verandering. Het State of Agile Coaching Report 2022 ondersteunt deze stelling.

Laat ons je helpen een meester Agile coach te worden

We leiden al meer dan tien jaar Agile coaches op in professionele coachingstechnieken en in onze ICAgile Professioneel Coachen (ICP-ACC) In deze training nemen we je mee door de basisprincipes van systemisch coachen en ook door een aantal geavanceerde technieken. Het belangrijkste is dat we je dit laten oefenen tijdens deze driedaagse training.
We bespreken ook wanneer coaching niet de oplossing is en hoe je een balans kunt vinden tussen een pure coach zijn zonder agenda voor de coachee en een Agile coach die een agenda heeft voor de coachee.

De training neemt je ook mee door verschillende aspecten van het professioneel Agile Coach zijn. Deze omvatten het begrijpen van organisatiedynamiek, hoe teams zich in de loop van de tijd ontwikkelen, het opstellen van coachingsafspraken en het aanbrengen van structuur en discipline in je Agile coachingspraktijk.

Lees verder en schrijf je in voor de training hier.

Delen:

Meer berichten

Steve Gale on unsplash.com

Me-dership is not Leadership Either – A Critical Lens on Idealised Leadership

In the realm of leadership, there’s a subtle transformation happening, one that often goes unnoticed – the rise of ‘Me-dership.’ This phenomenon sees leadership language being co-opted to serve personal interests. ‘Me-dership’ involves humble-bragging and self-serving claims of modesty. Join me in exploring how this shift challenges the essence of leadership, as we uncover the complexities of this increasingly prevalent trend in our workplaces.

Read More "
Praten als leiderschapskunst

Management is geen leiderschap

Management is geen synoniem voor leiderschap. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, omvatten ze fundamenteel verschillende benaderingen om organisaties te leiden. In de steeds veranderende wereld van vandaag is het onderscheid tussen management en leiderschap van het grootste belang, net als het vermogen van een manager om leiderschap te bieden. Laten we ons eens verdiepen in de belangrijkste verschillen en begrijpen waarom managers in dit dynamische landschap leiderschapskwaliteiten moeten omarmen om te gedijen.

Read More "
Foto door Mohamed Nohassi op Unsplash

Je unieke leiderschapsstijl ontwikkelen

Op het gebied van leiderschapsontwikkeling heerst vaak de misvatting dat je, om een effectieve leider te zijn, de stijl van prominente figuren uit het bedrijfsleven moet imiteren. De ware essentie van leiderschap ligt echter niet in het kopiëren van de aanpak van iemand anders, maar in het cultiveren van je eigen unieke stijl die aansluit bij je waarden en voortbouwt op je bestaande sterke punten. In deze blogpost verkennen we het idee van het ontwikkelen van je leiderschapsidentiteit en hoe je deze reis kunt beginnen met een 360-assessment tool genaamd de Reflected Best Self.

Read More "

We kunnen meedenken
over hoe we kunnen helpen!

Vind je onze artikelen leuk? Nog beter, je kunt ons persoonlijk spreken! Neem contact met ons op zodat we iets kunnen plannen!