Perspectieven op leiderschap en macht

Macht, en hoe leiders zich gedragen, heeft een enorme impact op het leven van werknemers, organisaties en - zoals we de laatste tijd hebben gezien - op de mens in het algemeen. Hier zijn enkele van mijn perspectieven.
Vermogensverhouding

Macht is de valuta van het organisatieleven, zoals professor Chris Mowles stelt het. Ondanks onze weerzin om het openlijk aan te pakken, is macht een inherent aspect van elke relatie, dat het gedrag van elke deelnemer vormgeeft. In de blogpost van vandaag zal ik verschillende perspectieven op het onderwerp macht verkennen.

De Duitse socioloog Norbert Elias beweert dat macht geen amulet is dat sommigen bezitten en anderen niet. In plaats daarvan ziet hij macht als een verhouding - een discrepantie in de sterkte van de verschillende componenten in de machtsdynamiek. Zoals hij in 1969 uitlegde: "De meester heeft macht over de slaaf, maar de slaaf heeft ook macht over de meester door de diensten die de slaaf aan de meester verleent en hoezeer de meester van deze diensten afhankelijk is." Deze machtsverhouding is onderhevig aan verschillende invloeden en het evenwicht ervan kan verschuiven. Formele macht is één facet, maar iemands perceptie van de krachten en mogelijkheden van de tegenpartij speelt ook een cruciale rol.

In de loop van mijn masterscriptie heb ik verschillende situaties uit mijn carrière onder de loep genomen waarin macht over mij werd uitgeoefend, evenals situaties waarin ik zelf macht uitoefende. Ik ontdekte dat je alleen de macht bezit die anderen je willen geven. De machtsverhouding is veranderlijk als mensen besluiten deze te veranderen.

Loyaliteit heeft een krachtige invloed op macht. Als individuen loyaal aan je zijn, is de machtsverhouding meestal in jouw voordeel. Als loyaliteit verandert, zal de machtsdynamiek ook een transformatie ondergaan. In mijn loopbaan ben ik situaties tegengekomen waarin mijn verandering in loyaliteit mensen met een hoge status ten val bracht, ondanks hun formele macht, en gevallen waarin loyaliteit jegens mij mijn vermogen versterkte om intense druk van iemand met meer formele macht te weerstaan.

Kennis of informatie is een andere machtsbepalende factor. Als je over informatie beschikt die anderen niet hebben, valt de machtsverhouding in jouw voordeel uit. Ik werd ooit ontslagen uit een functie als lijnmanager. Vanwege loyaliteit was ik van tevoren op de hoogte van deze gebeurtenis. De persoon met de formele bevoegdheid om mij te ontslaan was zich echter niet bewust van mijn bewustzijn. Ik kon de machtsverhouding niet genoeg kantelen om ontslag te voorkomen, maar ik kon deze wel voldoende verschuiven om het initiatief te grijpen. Dit stelde me in staat om een strategie uit te stippelen voor mijn opvolger, in het vertrouwen dat zij mijn team op een bekwame manier zou leiden, en om een gracieus vertrek te plannen en een nieuwe baan in het vooruitzicht te stellen voordat ik werd ontslagen.

Individuen kunnen je alleen controleren als je ze die autoriteit geeft. Sommigen gebruiken agressie, terwijl anderen tactieken gebruiken die een schuldgevoel oproepen. Door simpelweg een resolute beslissing te nemen en je grenzen aan te geven, kantel je de machtsverhouding in jouw voordeel, waardoor degenen die controle over je proberen uit te oefenen hun grip verliezen.

"Als je heel sterk bent, moet je ook heel aardig zijn", zoals Pippi Langkous, een personage uit het universum van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, treffend uitdrukt. Dit advies vertegenwoordigt in veel opzichten de meest voorzichtige aanpak om een gunstige machtsverhouding te behouden. Het respect en de loyaliteit van anderen verdienen is van het grootste belang, want op de lange termijn is de macht die iemand heeft afhankelijk van de bereidheid van anderen om die macht te geven.

Geïnteresseerd in het ontwikkelen van je leiderschapsvaardigheden? Word lid van onze Programma Authentiek Leiderschap.

Delen:

Meer berichten

Steve Gale on unsplash.com

Me-dership is not Leadership Either – A Critical Lens on Idealised Leadership

In the realm of leadership, there’s a subtle transformation happening, one that often goes unnoticed – the rise of ‘Me-dership.’ This phenomenon sees leadership language being co-opted to serve personal interests. ‘Me-dership’ involves humble-bragging and self-serving claims of modesty. Join me in exploring how this shift challenges the essence of leadership, as we uncover the complexities of this increasingly prevalent trend in our workplaces.

Read More "
Praten als leiderschapskunst

Management is geen leiderschap

Management is geen synoniem voor leiderschap. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, omvatten ze fundamenteel verschillende benaderingen om organisaties te leiden. In de steeds veranderende wereld van vandaag is het onderscheid tussen management en leiderschap van het grootste belang, net als het vermogen van een manager om leiderschap te bieden. Laten we ons eens verdiepen in de belangrijkste verschillen en begrijpen waarom managers in dit dynamische landschap leiderschapskwaliteiten moeten omarmen om te gedijen.

Read More "
Foto door Mohamed Nohassi op Unsplash

Je unieke leiderschapsstijl ontwikkelen

Op het gebied van leiderschapsontwikkeling heerst vaak de misvatting dat je, om een effectieve leider te zijn, de stijl van prominente figuren uit het bedrijfsleven moet imiteren. De ware essentie van leiderschap ligt echter niet in het kopiëren van de aanpak van iemand anders, maar in het cultiveren van je eigen unieke stijl die aansluit bij je waarden en voortbouwt op je bestaande sterke punten. In deze blogpost verkennen we het idee van het ontwikkelen van je leiderschapsidentiteit en hoe je deze reis kunt beginnen met een 360-assessment tool genaamd de Reflected Best Self.

Read More "

We kunnen meedenken
over hoe we kunnen helpen!

Vind je onze artikelen leuk? Nog beter, je kunt ons persoonlijk spreken! Neem contact met ons op zodat we iets kunnen plannen!