Perspektiver på ledelse og magt

Magt, og hvordan ledere opfører sig, har enorm indflydelse på livet for medarbejdere, organisationer og - som vi har set på det seneste - mennesker i almindelighed. Her er nogle af mine perspektiver.
Effektforhold

Magt er valutaen i det organisatoriske liv, som Professor Chris Mowles siger det. På trods af vores modvilje mod at tale åbent om det, udgør magt et iboende aspekt af enhver relation, som former hver enkelt deltagers adfærd. I dagens blogindlæg vil jeg udforske forskellige perspektiver på emnet magt.

Den tyske sociolog Norbert Elias hævder, at magt ikke er en amulet, som nogle besidder, mens andre nægtes den. I stedet opfatter han den som et forhold - en uoverensstemmelse i styrken af de forskellige komponenter i magtdynamikken. Som han forklarede i 1969: "Mesteren har magt over slaven, men slaven har også magt over mesteren på grund af de tjenester, slaven leverer til mesteren, og hvor meget mesteren er afhængig af disse tjenester." Dette magtforhold er underlagt forskellige påvirkninger, og dets ligevægt kan skifte. Formel magt er én facet, men ens opfattelse af modpartens styrker og evner spiller også en afgørende rolle.

I forbindelse med mit kandidatspeciale undersøgte jeg forskellige situationer fra min karriere, hvor der blev udøvet magt over mig, samt tilfælde, hvor jeg udøvede magt. Jeg fandt ud af, at man kun besidder den magt, som andre er villige til at give en. Magtforholdet er foranderligt, hvis folk beslutter sig for at ændre det.

Loyalitet har en stærk indflydelse på magt. Når individer er loyale over for dig, har magtforholdet en tendens til at favorisere dig. Hvis loyaliteten skifter, vil magtdynamikken også undergå en forvandling. I min karriere har jeg oplevet situationer, hvor min ændrede loyalitet væltede personer med høj status, på trods af deres formelle magt, og tilfælde, hvor loyalitet over for mig styrkede min evne til at modstå intenst pres fra en person med større formel magt.

Viden eller information er en anden afgørende faktor for magt. Hvis du har adgang til information, som andre ikke har, vil magtforholdet svinge til din fordel. Jeg stod engang over for at blive fyret fra en stilling som linjeleder. På grund af loyalitet havde jeg forhåndsviden om denne forestående begivenhed. Men den person, der havde den formelle myndighed til at afskedige mig, var ikke klar over, at jeg vidste det. Jeg kunne ikke ændre magtforholdet nok til at undgå en opsigelse, men jeg kunne ændre det nok til at tage initiativet. Det gav mig mulighed for at lægge en strategi for min efterfølger i tillid til, at hun ville være i stand til at lede mit team, og for at planlægge en værdig afsked og sikre mig et nyt job inden min afskedigelse.

Enkeltpersoner kan kun kontrollere dig, hvis du giver dem den autoritet. Nogle bruger aggression, mens andre bruger taktikker, der påkalder sig skyld. Blot det at træffe en resolut beslutning og sætte grænser vil tippe magtforholdet til din fordel og få dem, der forsøger at udøve kontrol over dig, til at miste grebet.

"Hvis man er meget stærk, skal man også være meget venlig," som Pippi Langstrømpe, en figur fra den svenske forfatter Astrid Lindgrens univers, så rammende udtrykker det. Dette råd repræsenterer i mange henseender den mest forsigtige tilgang til at opretholde et gunstigt magtforhold. At gøre sig fortjent til andres respekt og loyalitet er altafgørende, for i det lange løb er den magt, man har, afhængig af andres villighed til at give den.

Er du interesseret i at udvikle dine lederevner? Bliv medlem af vores Program for autentisk lederskab.

Del:

Flere indlæg

Steve Gale on unsplash.com

Me-dership is not Leadership Either – A Critical Lens on Idealised Leadership

In the realm of leadership, there’s a subtle transformation happening, one that often goes unnoticed – the rise of ‘Me-dership.’ This phenomenon sees leadership language being co-opted to serve personal interests. ‘Me-dership’ involves humble-bragging and self-serving claims of modesty. Join me in exploring how this shift challenges the essence of leadership, as we uncover the complexities of this increasingly prevalent trend in our workplaces.

Læs mere "
Smalltalk som et ledelsesskridt

Management er ikke lederskab

Management er ikke synonymt med lederskab. Selvom disse begreber ofte bruges i flæng, dækker de over fundamentalt forskellige tilgange til at lede organisationer. I dagens omskiftelige verden er sondringen mellem management og leadership af afgørende betydning, og det samme er lederens evne til at udøve leadership. Lad os dykke ned i de vigtigste forskelle og forstå, hvorfor ledere i dette dynamiske landskab skal omfavne lederskabskvaliteter for at trives.

Læs mere "
Foto af Mohamed Nohassi på Unsplash

Udvikling af din unikke ledelsesstil

Når det gælder lederudvikling, er det en udbredt misforståelse, at man for at blive en effektiv leder skal efterligne stilen hos fremtrædende personer i erhvervslivet. Men den sande essens af lederskab ligger ikke i at kopiere en andens tilgang, men i at dyrke sin egen unikke stil, der stemmer overens med ens egne værdier og bygger på ens eksisterende styrker. I dette blogindlæg vil vi udforske ideen om at skabe din lederidentitet, og hvordan du kan begynde denne rejse med et 360-evalueringsværktøj kaldet Reflected Best Self.

Læs mere "

Lad os snakke om
Hvordan vi kan hjælpe!

Nyder du vores artikler? Endnu bedre er det, hvis du kan tale med os personligt! Kontakt os, så vi kan planlægge noget!